Частенько, особливо коли на дворі стає прохолодно хочеться порадувати себе та своїх близьких гаряченькою стравою з казана. Що ж, сказано – зроблено. Сьогодні готуємо старовинну страву угорської кухні – Бограч. До речі слово «Бограч» перекладається як «казан», тому готувати вдома в каструлі звісно можна цю страву, але якщо Ви не хочете порушити святість автентичності та хотіли б отримати саме той смак, який ні з чим в світі не зпутати – вам обов’язково треба готувати страву саме на кострі в казані.
Інгредієнти для 5-літрового казану:
- 300 г сала (чи бекону)
- 1 кг м’яса (можно 500 г свинини, 500 г телятини)
- 500 г цибулі (4 середніх цибулинки)
- 500 г болгарського перцю (6 великих штук)
- 500 г помідорів (5-6 середніх помідорів)
- половина або третина гострого перцю чилі
Закладаємо в казан сало і піджарюємо його, поки не з’являться шкварочки (за традицією треба закусити шкварочкою чарку горілки). Після того, як шкварки віддали жир, збираємо шкварки, а жир хай залишається в казані. Закладаємо нарізану середніми шматочками цибулю в казан, і помішуємо до того моменту, коли з’явиться золотистий відтінок цибулі. Кладемо в казан 2 столові ложки паприки і добре перемішуємо.
Через 2-3 хвилини закладаємо шматочки м’яса, додаємо 1 чайну ложку солі і 1 чайну ложку молотого чорного перцю, заливаємо 1 стакан червоного вина. Тушимо все це 20-30 хвилин, в залежності від інтенсивності вогню. Бажано щоб вогонь був менший. Далі додаємо в казан помідори і кладемо перчинку-чилі. Все добре перемішуємо, і тушим на невеликому вогні 10-15 хвилин. Поки тушиться – закладаємо в казан 5 нарізаних дрібно зубчиків часнику, 1 чайну ложку тмину. Додаємо 1 літр води і варимо близько півтори години. Не переживайте, що води мало – помідори пустять сік, а овочі і м’ясо «усядуться».
Поки страва на вогні – нарізаємо коренеплоди: 500 г картоплі, 200 г моркви, та 200 г селери. Після того, як минуло півтори години – додаємо коренеплоди. Додаємо ще 1 літр води – і варимо ще півтори години.
Поки основна страва вариться – приготуємо чепетки (простими словами такі міні-галушки).
Готуються чепетки так: - 4 ст ложки муки, 1 яйце, щипка солі. За 5 хвилин до закінчення - додаємо чепетки та зелень в казан. Смачного.